Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Μέταλλα και...αλλεργίες! Μάθε τι και...πως!


Όποιος ασχολείται και φτιάχνει κοσμήματα ή και κατασκευές οι οποίες έρχονται σε επαφή με το δέρμα, θα πρέπει να γνωρίζει κάποια πράγματα για τα μέταλλα που χρησιμοποιεί καθώς και για τις αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσουν! Και επειδή εγώ χρησιμοποιώ το μέταλλο στις κατασκευές μου έκανα μια έρευνα γύρω από τα μέταλλα που χρησιμοποιώ και θεώρησα σωστό να τη μοιραστώ μαζί σας! Τα μέταλλα που χρησιμοποιώ στα κοσμήματα που κάνω είναι ο χαλκός, ο αλπακάς και ο μπρούτζος!

Τι είναι όμως η αλλεργία;;
Αλλεργία ονομάζεται η αντίδραση του οργανισμού σε κάποια ουσία που έρχεται σε επαφή μαζί του. Οι αλλεργίες γενικά δεν μπορούν να προβλεφθούν γιατί μία ουσία μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον μία ισχυρή αντίδραση ενώ κάποιος άλλος άνθρωπος να μην επηρεαστεί καθόλου.
Είναι γεγονός πως ένας στους επτά ανθρώπους είναι πιθανό να έχει μια αλλεργία στο μέταλλο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αλλεργικοί στα κράματα νικελίου, αν και μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα περισσότερα μέταλλα.
Πρωτίστως θα ήθελα να εξηγήσω τι προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις με τα μέταλλα!
Για να προκληθεί μια αλλεργική αντίδραση πρέπει το μέταλλο (κράμα) του κοσμήματος που φοράμε να περιέχει νικέλιο και το δέρμα μας να είναι σε επαφή με αυτό. Άλλος λόγος που πρέπει να συντρέχει είναι τα ιόντα νικελίου που υπάρχουν στο κράμα να μπορούν να απελευθερωθούν εύκολα από αυτό. Για παράδειγμα το ατσάλι από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα χειρουργικά εργαλεία, δεν απελευθερώνει τα ιόντα νικελίου γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν τεράστια προβλήματα στις εγχειρήσεις. Αφού απελευθερωθούν λοιπόν τα ιόντα νικελίου από το κράμα, για να επηρεάσουν το δέρμα πρέπει να μεσολαβήσει ένας ηλεκτρολύτης, δηλαδή ένα υγρό με κατάλληλη οξύτητα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ο ιδρώτας ή το θαλασσινό νερό. Αν όλα τα παραπάνω συνυπάρχουν, και το άτομο που φοράει το κόσμημα είναι ευαίσθητο, προκαλείται η δερματική αλλεργία. Γενικά τα άτομα που ξέρουν πως έχουν μία τέτοια ευαισθησία, καλό είναι να αποφεύγουν τα faux bijoux.
Και τώρα για τα μέταλλα!
Λίγα λόγια για το Νικέλιο (Nickel)!
Το νικέλιο αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη τον4ο π.Χ. σαν ανοξείδωτος σίδηρος. Την σημερινή ονομασία nickel, έδωσε το 1758 ο Σουηδός Cronstedt, από το όνομα ενός δαιμονίου που φημολογείτο ότι κατοικούσε στα ορυχεία Nickel της Γερμανίας. Το χημικό σύμβολο του Νικελίου είναι Ni και τήκεται στους 1455ο C. Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούταν σαν πρόσμιξη στα κράματα των πολύτιμων μετάλλων, στα οποία προσδίδει σκληρότητα. Επίσης εύρισκε ευρεία εφαρμογή στις επιμεταλλώσεις σαν υπόστρωμα για την επαργύρωση και την επιχρύσωση. Διαπιστώθηκε όμως, ότι προκαλούσε δερματικές αλλεργίες σε πολλούς ανθρώπους, και ήδη η χρησιμοποίηση του περιορίζεται συνεχώς.

Λίγα λόγια για το Χαλκό (Copper)!
Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο με χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα.Είναι το πρώτο μέταλλο που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι πριν από 7.000περίπου χρόνια για να κατασκευάσουν όπλα και εργαλεία, αλλά αργότερα κοσμήματα και διακοσμητικά. Η σημασία του μετάλλου αυτού και η μεταλλουργία του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι ιστορικοί να ονομάσουν αυτή την περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας«Εποχή του χαλκού». Η Ελληνική ονομασία«χαλκός» προήλθε από την λέξη χάλκη (κάλχη) που θα πει πορφυρός, λόγω του χρώματος του.
Τα κράματα του χαλκού, ορείχαλκος και μπρούτζος, ήταν γνωστά από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους. Σήμερα ο χαλκός αποτελεί συστατικό πολλών ακόμη κραμάτων όπως ο αλπακάς που χρησιμοποιείται στην κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων. Το χημικό σύμβολο του χαλκού είναι Cu, και το ειδικό του βάρος είναι 8,96. Ο χαλκός οξειδώνεται μόνον επιφανειακά. Όταν οξειδωθεί, δημιουργείται στην επιφάνειά του ένα στρώμα πράσινης σκουριάς.

Λίγα λόγια για τον Αλπακά (Alpaca)!
Με αυτή την λέξη αναφερόμαστε σε κάποια κράματα που έχουν χρώμα ασημί, και αποτελούνται κυρίως από χαλκό, νικέλιο και ψευδάργυρο, σε αναλογία κατά προσέγγιση 60-20-20. Σε άλλες χώρες είναι περισσότερο γνωστά σαν “Nickel Silver” ή “German Silver” ή “white metal”.Στην Ελλάδα για τα κράματα αυτά χρησιμοποιείται και ο όρος «αρζαντό». Έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς σαν υποκατάστατα του ασημιού, για κατασκευή κοσμημάτων ή σκευών.
Η μεταλλουργία του αλπακά για την κατασκευή κοσμημάτων και διακοσμητικών είναι παρόμοια με του ασημιού όσον αφορά την συγκόλληση και τις οξειδώσεις. Είναι πιο δύσκαμπτος και είναι αρκετά πιο σκληρός από το ασήμι για χαράξεις. Η λέξη Αλπακάς προέρχεται από το όνομα της Αυστριακής εταιρίας Alpacca Prima N.S που παρήγαγε αυτό το υλικό.


Λίγα λόγια για το Μπρούτζο (Bronze)!
Είναι ένα κράμα χαλκού 88% και κασσίτερου 12%. Σε ειδικές περιπτώσεις περιέχει μικρές ποσότητες άλλων μετάλλων όπως αρσενικό, αντιμόνιο ή μόλυβδο. Το αρσενικό και το αντιμόνιο προσδίδουν σκληρότητα στο κράμα, ενώ ο μόλυβδος διευκολύνει την χύτευσή του. Το χρώμα του μπρούτζου μοιάζει με τον χρυσό και οξειδώνεται ελάχιστα. Η οξείδωση του μπρούτζου έχει πράσινη απόχρωση όπως και του βασικού συστατικού του χαλκού. Ο μπρούτζος μπορεί να οξειδωθεί τεχνητά (πατίνα)με ενδιαφέροντα αισθητικά αποτελέσματα.
Αντικείμενα και κοσμήματα από μπρούτζο χρονολογούνται από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. Ο μπρούτζος έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων, χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Παρά την δυσκολία στην εξεύρεση του κασσίτερου, ο μπρούτζος είχε μεγάλη διάδοση κατά την αρχαιότητα. Αυτό εξηγείται από την σκληρότητα και την αντοχή των όπλων και των χρηστικών αντικειμένων που κατασκευάζονταν από αυτόν.Θα σημειώσουμε επίσης την εύκολη χύτευση του υλικού,που έδινε την ευχέρεια στον τεχνίτη να κατασκευάσει περίτεχνα δημιουργήματα. Η ονομασία μπρούτζος (ιταλικά bronzo) οφείλεται στο λιμάνι που υπήρχε στην ιταλική χερσόνησο κατά τους αρχαίους χρόνους με την ονομασίαBrundisium (Το σημερινό Μπρίντιζι). Το λιμάνι αυτό ήταν φημισμένο για την παραγωγή και την διακίνηση αυτού του κράματος.

Το ξέρατε όμως ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες εναλλακτικά; Δηλαδή όχι κατ’ ανάγκη με φαρμακευτική αγωγή αλλά με βιταμινές, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικά παρασκευάσματα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.

Πρόκειται για τις βιταμίνες C, E, B6, B12, το ασβέστιο, το μαγνήσιο το σελήνιο,αλλά και διάφορα φυτά, ανάλογα με τη μορφή της αλλεργίας που σας ταλαιπωρεί.Τα φυτά hamamelis, lavender, calendula, hypericum salvia ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση των δερματικών αλλεργικών από τσιμπήματα εντόμων, ενώ για την αλλεργική ρινίτιδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά σταγόνες με euphrasia, rosemary, thymus, lavender. Η euphrasia και η calendula βοηθούν στην αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.
Τα αιθέρια έλαια από ευκάλυπτο και λεβάντα απελευθερώνουν την αναπνοή, και το μύρο βοηθάει στην παραγωγή των ρινικών εκκρίσεων. Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν για όλα τα παραπάνω, μπορείτε να τα βρείτε στα φαρμακεία σε μορφή σπρέι, χαπιών ή σιροπιών, κρεμών κλπ.
Συλλογή πληροφοριών από mother.gr, jewelpedia.com
 

Blog Widget by LinkWithin

13 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για την ενημέρωση
    Πολλά από αυτά δεν τα ήξερα.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Χαίρομαι, γιατί αυτός είναι και ο σκοπός των ιστολογίων να μοιραζόμαστε γνώσεις, σκέψεις,.... :)

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας έδωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο για την έρευνα!Είναι πολύ σημαντικές οι πληροφορίες που δίνεις.. Καλό βράδυ!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο άρθρο!Μου άρεσαν πολύ οι πληροφορίες για όλα αυτά τα μέταλλα και τα κράμματα!Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να σαι καλα κοριτσι..για τις ομορφες πληροφοριες..πρεπει να τα ξερουμε..σ'ευχαριστουμε..σε φιλω..καλα να περνας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση.Εγω που ειμαι ασχετη με τα κοσμηματα εμαθα επιτελους τι ειναι αυτο το αλπακα.(Νομιζα οτι ηταν πετρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι πολύ που το έμαθες!! :)

      Διαγραφή
  7. Ο ψευδάργυρος σε κόσμημα προκαλεί κοκκινίλα και φαγούρα στο δέρμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας!
_γιατί η γνώμη σας μετράει_

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...