Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Πάμε...να φτιάξουμε κεριά!!

Γεια σας!!! Έχω χαθεί λίγο τελευταία αλλά τρέχω!! Φτιάχνω δηλαδή έφτιαξα γιατί μόλις το τελείωσα το πρώτο βιβλίο ευχών για το γάμο ενός αγαπημένου μου προσώπου αλλάααα δε μπορώ να σας το δείξω πριν το γάμο, δε θέλω να το δουν κι επειδή μπορεί να με διαβάζουν θα σας το δείξω μετά!!!

Είπα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας το πώς φτιάχνουμε κεριά! Και βέβαια πάλι θα μου πείτε και δε θα έχετε και άδικο, γιατί τώρα??.. Λοιπόν κυκλοφορεί πολύ κουνούπι και ανάβουμε όλο κεράκια κι έτσι σκέφτηκα γιατί να μην φτιάχνουμε κεράκια! Έψαξα από εδώ, έψαξα από εκεί αλλά συνταγή για αντικουνουπικό δε βρήκα_αν βρω όμως θα σας την πω! Αλλά τώρα μου μπήκε η ιδέα, θα φτιάξουμε απλά κεριά δεν πειράζει!!

Kεριά εδώ, κεριά εκεί, κεριά και παραπέρα! Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας κεριά, με δικά μας χρώματα και δικά μας σχέδια!

Να ξεκινήσουμε με το τι χρειαζόμαστε! 
Αρχικά χρειαζόμαστε παραφίνη! Η παραφίνη είναι η βασική πρώτη ύλη για τη δημιουργία του κεριού! Χρειάζομαστε φιτίλι! Το φιτίλι το βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα ή αλλιώς μπορούμε και αυτό να το φτιάξουμε μόνοι μας! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βουτήξουμε κομμάτια σπάγκου σε ζεστή, λιωμένη παραφίνη και τα αφήσουμε να στεγνώσουν πάνω σε μια επιφάνεια.

Απαραίτητα και τα καλούπια! Είτε μείνει μέσα εκεί το κερί, είτε το βγάλουμε και το έχουμε μόνο του! Το καλούπι μας δίνει το σχήμα που θέλουμε να έχει το κερί μας, είπαμε φτιάχνουμε το κερί μας!! Tip: Αν αποφασίσουμε ότι το κερί θα το βγάλουμε από το καλούπι, θα πρέπει να αλλείψουμε το εσωτερικό του με σπορέλαιο!!

Και βέβαια χρώματα _αν δε θέλουμε το κλασικό χρώμα της παραφίνης_! Ποιος όμως δε θα ήθελε ένα χρωματισμένο κερί! Ακόμη και για τα χρώματα ενώ υπάρχουν ειδικές χρωστικές κεριών αλλά κοστίζουν πολύ, οπότε εμείς πάλι έχουμε τη λύση!!Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαφές ζαχαροπλαστικής ή ρούχων, ή ακόμη και τις κηρομπογιές που χρησιμοποιούσαμε όταν είμασταν παιδιά!
Δεν το θες όμως μόνο χρωματιστό το θες και με άρωμα! Πάρε ότι μπαχαρικό _κανέλα, βανίλια_ ή βότανο έχεις στο σπίτι και δώσε του το άρωμα που σου αρέσει!
Και όπως με όλα τα χειροποίητα μπορείς να προσθέσεις όοοοοτι άλλο θέλεις για διακόσμηση, ναι, ναι και decoupage βέβαια! Μην το φοβηθείς, πειραματήσου!!

Ας τα έχουμε και συγκεντρωμένα, όπως στις συνταγές μην ξεχάσουμε και τίποτα!
1. Παραφίνη
2. Φιτίλι
3. Καλούπια
4. Χρώματα
5. Άρωμα

Ωραία όλα αυτά! Τα πήραμε και τι τα κάνουμε τώρα????
Φτιάχνουμε κεριά!!!

Ας ξεκινήσουμε και ο Θεός βοηθός!
Βάζουμε σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι νερό και σε ένα πιο μικρό την παραφίνη. Τοποθετούμε το μικρό μέσα στο μεγάλο _λογικό και το αντίθετο να θέλαμε να κάνουμε, δε νομίζω να τα καταφέρναμε_. Προσοχή, προσοχή! Η παραφίνη είναι ιδιαίτερα ευφλεκτή, δεν αφήνουμε μόνα τους τα κατσαρολάκια!

Εμείς όσο περιμένουμε ετοιμάζουμε τα καλούπια, όπωψς είπαμε μόνο αν θέλουμε να βγάλουμε το κερί από μέσα!

Μόλις η  παραφίνη μας λιώσει τελείως, ρίχνουμε μέσα τα χρώματα, τα αρώματα και ότι άλλο θέλουμε να προσθέσουμε! Ανακάτευε, ανακάτευε μην τεμπελιάζεις! Έτσι θα πετύχει η ομοιομορφία στο κερί!

Πάρε το κατσαρολάκι με την παραφίνη _μην το πιάσεις έτσι, καιεί, όλα εγώ θα στα λέω???_ και ρίξε σιγά σιγά το μείγμα στα καλούπια! Σταμάτα, φτάνει δε χρειάζεται να το γεμίσεις μέχρι επάνω!

Η παραφίνη σου άρχισε να σκληραίνει, τότε ήρθε η σειρά του φιτιλιού και νόμιζες πως το ξέχασα εε?? Δέσε την μία άκρη σε ένα μολύβι και βύθισε την άλλη βαθιά στο κερί, προσεκτικά. Τώρα θα λες "καλέ τι το θέλουμε το μολύβι??" Κι όμως το θέλουμε, για να μην πέσει το φιτίλι μέσα στο κερί!

Βιάζεσαι να βγάλεις το κερί σου από το καλούπι να το θαυμάσεις! Μη, μη! Άσε την παραφίνη να κρυώσει πολύ και μετά να βγάλεις το κερί από το καλούπι!
Κι έτοιμο το κερί!! Τι το δικό σου δεν είναι έτοιμο?? Τι θες να σου πω ότι πολύ απλά πρέπει να το γυρίσεις ανάποδα και θα βγει???!!...

Άντε, άντε ξεκινήστε





Blog Widget by LinkWithin

21 σχόλια:

  1. Ομολογώ ότι ήταν πολύ παρακινητικός ο τρόπος που το έγραψες!! :-) Όμως δεν πιάνουν καθόλου τα χέρια μου σε τέτοια θέματα..είμαι και λίγο επικίνδυνη οπότε ας μην ανακατευτώ με παραφίνη κλπ!! Περιμένω να δω φωτογραφίες από όλες τις δημιουργούς, αν θέλουν βέβαια να το μοιραστούν!! Καλή εβδομάδα Χριστίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ! Σημασία έχει η χαρά της δημιουργίας, αν και στο τέλος ότι και να φτιάξουμε σε εμάς τουλάχιστον αρέσει!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη η περιγραφή σου,Χριστινάκη!!Από όλα αυτά,θά περιοριστώ στό ντεκουπάζ!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ωραία παρουσίασες την παρασκευή Χριστίνα μου! :) Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πολύ ωραίο να φτιάχνεις κεριά και πολύ εύκολο!Ειδικά τώρα, η διακόσμηση με κογχύλια, είναι ό,τι καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι πολύ ωραίο και η διακόσμηση που μπορείς να τους κάνεις ποικίλει....

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία παρουσίαση. Ευχαριστούμε πολύ Χριστίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαχα! Υπέροχη παρουσίαση και περιγραφή της παρασκευής των κεριών!! Γλαφυρότατη!! Ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά από τόσες οδηγίες μάλλον θα το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστούμεεεε...πολύ χρήσιμο...θα το αντιγράψω στο η/υ να το έχω...να είσαι καλά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας!
_γιατί η γνώμη σας μετράει_

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...